Woordzoeker Tips en Uitleg

Je kunt op onze website zelf een woordzoeker maken en uitprinten maar ook hebben we vele bestaande puzzels. In dit hoofdstuk krijg je verschillende strategieën en tips om deze woordzoekers op te lossen.

Woordzoekers maken en oplossen

Een woordzoeker is simpelweg een verzameling woorden die verstopt zijn in een blok van ogenschijnlijk willekeurige letters. Je kunt ervoor kiezen om een bestaande puzzel op te lossen maar je kunt zelf ook een woordzoeker maken en zo je eigen woorden gebruiken, leuk voor bijvoorbeeld op school.

Als er een puzzel gegenereerd wordt komt de lijst van de woorden die je moet zoeken automatisch onder het rooster, samen met een print knop. De woorden lopen altijd in een rechte lijn beide kanten op, in horizontale, verticale of diagonale richting. Hiermee worden acht verschillende richtingen verkregen waarin je de woorden moet zoeken.

De woordzoekers op onze site variëren van kleine letterblokken met eenvoudig te vinden woorden (minimaal 3 letters) tot grote blokken met moeilijke woorden (maximaal 18 letters). De moeilijke woorden zijn vaak kort en hebben een ongebruikelijke spelling. Sommige puzzels hebben een extra moeilijkheidsfactor zoals de woordenlijst die ontbreekt of een puzzel die je op moet lossen binnen een bepaalde tijd.

Woordzoekers zijn er dus in vele varianten maar de oplossingsstrategieën zijn in de basis hetzelfde voor alle verschillende puzzels, iedere variant kent zijn eigen uitdagingen.

Kies je uitrusting

Het enige wat je hoeft te doen bij een woordzoeker is de woorden markeren die je in het rooster vindt. Als je online speelt kun je dit makkelijk met je muis of vinger doen maar ga je de woordzoeker printen, dan is het essentieel om tijdens het oplossen schrijfgerei te gebruiken dat de letters niet onleesbaar maakt. Je kunt hier het beste een potlood voor gebruiken, zorg dat je voor de moeilijkere puzzels ook een gum hebt. Ons favoriete hulpmiddel om de woordzoeker te maken is een markeerstift. Met een markeerstift zie je gemakkelijk waar de woorden zijn en blijven de letters goed leesbaar. Persoonlijk vind ik geel of groen de beste kleur, maar er zijn ook genoeg andere kleuren. Wat werkt voor jou is prima! Ten slotte kun je een woordenboek of andere naslagwerken raadplegen voor de wat meer uitdagende puzzels.

Woorden markeren

Nadat je een uitrusting hebt uitgekozen, moet je kiezen hoe je de woorden zelf gaat markeren als je ze hebt gevonden. Houd daarbij in het achterhoofd dat sommige letters twee of zelfs drie keer in verschillende woorden gebruikt zijn en daarom kun je deze letters beter niet volledig markeren. De markeerstift werkt goed bij overlappende letters omdat je duidelijk de onderliggende letters blijft zien. In de afbeelding hiernaast zie je hier een voorbeeld van.

Als het papier waarop je puzzel is geprint vrij dun is, kan de markeerstift doordrukken. Probeer de marker eerst uit in de kantlijn zodat je niet per ongeluk iets anders inkleurt tijdens het maken van de woordzoeker. Als je de voorkeur geeft aan pen of potlood, teken dan een cirkel om ieder woord dat je vindt. Denk eraan dat deze manier van markeren het soms verwarrend kan maken om overgebleven letters op te sporen. Kijk dus extra goed! Je kunt ook de letters van de woorden die je vindt één voor één omcirkelen.

Je kunt ook met pen of potlood een dun getrokken lijntje door de woorden heen trekken. Deze methode werkt prima zolang de letters zichtbaar blijven. Vanwege overlappende woorden heb je die letters misschien nodig in een ander woord voordat je de puzzel hebt opgelost.

Versla het rooster!

Even eerlijk... woordzoekers zijn, hoe zullen we het zeggen, vrij eenvoudige puzzels, en zoveel strategie om ze op te lossen komt er niet bij kijken. Er zijn echter wel een aantal bijzonder handige tips:

• Speur de letterreeksen van de kolommen van boven naar beneden en van links naar rechts af, regel voor regel. Door op beide manieren een reeks af te speuren, pak je alles mee wat je de eerste keer misschien over het hoofd hebt gezien. Het helpt misschien als je met je vingertop het uiteinde van je pen mee begeleidt langs de regel.

• Als je erg geconcentreerd bent, kun je de snelle zoekmethode proberen door tegelijkertijd twee kolommen met letters omhoog en omlaag te scannen. Gebruik je vinger om jezelf te focussen. Onze ervaring is dat deze methode het beste werkt als je het letterblok horizontaal naloopt, niet langs de rijen. Echter, als iets voor jou werkt, gebruik het dan vooral.

• Zoek naar de eerste letter van het woord waarnaar je op zoek bent. Als je deze hebt gevonden, maak dan met je vinger een cirkelende beweging rondom de letter, waarbij je zoekt naar de tweede letter bij de buren van de eerste letter. In dit voorbeeld ben je op zoek naar het woord ZOEM. Zoek in de rijen of kolommen naar de letter Z. Als je een Z hebt gevonden, stop dan even en kijk naar de acht letters eromheen. Je moet een O hebben, in het voorbeeld zie je dat de letter O 2 keer gevonden is (in de blauwe kleur). Nu volg je deze 2 letters om te kijken of je de E tegenkomt, dit is maar 1 keer mogelijk (aangegeven in de groene kleur). Volg de E verder en je ziet dat er een M naast staat, het woord is gevonden. Zo kun je alle letters langsgaan.

• Staar naar het woordzoeker spel totdat er een woord uitspringt. Misschien klinkt dit een beetje apart, maar het kan verrassend effectief zijn, vooral bij langere woorden die van links naar rechts lopen. Met deze methode kun je meestal een paar woorden vinden, maar allemaal wordt waarschijnlijk lastig.

• Ga op zoek naar de zeldzame letters die in een woord voorkomen. De letters Q, Y, X, F, C, Z, J en W komen relatief weinig voor in de Nederlandse taal, dus komen ze waarschijnlijk minder vaak voor in het rooster. Als het woord dat je zoekt bijvoorbeeld ROQUEFORT is, dan vind je dit woord misschien wel veel sneller door op zoek te gaan naar de Q in plaats van de R. Als de maker van de puzzel echter bijzonder slinks is geweest, zal hij dit tegen zijn gegaan door juist meer van deze schaarse letters te gebruiken.

• Zoek naar andere patronen in de woorden, vooral dubbele letters. Kijk in je woordenlijst of er woorden in voorkomen met dubbele lettercombinaties zoals NN, TT, EE, FF en zoek deze op in het rooster.

• Let op bepaalde letters die meer opvallen dan andere, in het bijzonder cirkelvormige letters. Je zult zien dat de letters O, Q en C gemakkelijker te vinden zijn.

• Focus je op de vormen van de letters in plaats van ze te zien als letters en ga af op de visuele patronen. Met deze strategie activeer je je rechterhersenhelft, die heel goed is in het herkennen van patronen, en zet je de opdringerige, logische linkerhersenhelft even op de reservebank.